fredag 2 mars 2007

Fransmännen vill ha Bag-in-box!

Ja, om man ska tro förpackningsbranschen, vill även fransmännen dricka vin ur BIB. Men fransmännen går ju till sin lokala vinbonde och köper ur tank i medhavd plastdunk, så varför inte i färdigförpackat? Enligt artikeln har "Frankrikes centrala organisation av vinproducenter" nyligen gjort en undersökning där 74 procent ansåg att BIB är bra för förvaring av vin. Det mest intressanta är att 39 procent menade att formatet bidrog till att hålla vinförbrukningen på nivå. Det brukar vi i Sverige också säga, fast vi menar nog att nivån hålls för högt. Undrar vad fransmännen menar egentligen? Vinet håller bättre i BIB än i plastdunk, det ska medges, och innehållet i plastdunk "måste" man dricka upp ganska snart medan BIB:en håller i några veckor. Så om man ersätter plastdunken med en BIB, så kan man nog tänka sig att konsumtionen hålls nere. Intressant tanke, i Sverige ersätter man flaskan med BIB, och man konsumerar mera. I Frankrike ersätter man plastdunken i valfri storlek med BIB så konsumerar man mindre.

Själv tycker jag att BIB är ett otyg. Flaska är mycket bättre!

Men jag vet inte om statistiken i artikeln är tillförlitlig. De påstår att BIB har 33% i Sverige, men jag har för mig att runt 50% av systembolagets försäljning är på BIB.

Andra bloggar om:

1 kommentar:

dekanterat sa...

Kanske, men de är nog inte lika attraherade av produktens spenmjölkningsmetod som vissa skandinaver... Läser f.ö. Britt Karlssons debattartikel Livets Goda nr. 25 och inser att fransosen alltjämt pimplar med nån slags etikettprestige...?

Om vi inte får stopp på detta ivriga och stapelinspirerande paketerande i lådor och tetror är det snart slut med vindrickandets sällsamma egenart!

/L