fredag 4 maj 2007

Gårdsförsäljning - bara en dröm?

Jag läste i WOWNews.se för en vecka sedan att så länge försäljningsmonopolet finns kvar finns det ingen utsikt för små gårdsproducenter av vin och fruktvin att få sälja sina egna produkter på gården. Uttalandet kom från Ulrik Lindgren (kd), politisk sakkunning på Socialdepartementet.

Tänk er om det vore tillåtet med gårdsförsäljning.
Man skulle då t.ex kunna åka till Gotland, ta in på vandrarhemmet vid Gute vingård, äta mat, prova deras produkter, och sedan handla med sig det man ville ha, precis som man gör på semestern i andra länder.... På vägen hem från Gotland, med färjan till Nynäshamn, stannar man till för en omgång med dart och provsmakning av någon av Nynäshamns ångbryggeris underbara öl och får med sig några flaskor hem. Eller varför inte åka till Öland och passera hembryggaren Morgan Peilots gårdsbryggeri och köpa med sig av hans öl.

Uppe i norr skulle man kunna åka till Gällivare och köpa chokladpraliner, sylt och fantastiskt god åkerbärslikör eller hjortonlikör hos Muddus/Laponian Liqueurs. I mellansverige finns ju Grythyttan vin som gör fruktviner, eller varför inte stanna till hos de f.d. KTH:arna utanför Gävle. Där skulle man kunna göra ett stopp och handla en flaska Mackmyra efter rundvandring och provsmakning.

Eller varför inte ta sig till södra Sverige, till Åhus, få en rundvandring och se hur vår stora export Absolut tillverkas och sedan få provsmaka och köpa med sig en flaska. Fast Absolut går att få tag på i varje systembolagsbutik, så där behövs inte gårdsförsäljningen egentligen.

Det finns ett otal andra små gårdsproducenter, som jag är övertygad om gärna skulle öppna en gårdsbutik för försäljning. Genom gårdsförsäljningen skulle de lättare kunna leva på sin verksamhet. För produkter i systembolagets beställningssortiment blir man inte fet på. Och vi konsumenter skulle ha en trevlig anledning att utforska Sveriges alla hörn. Alla skulle vinna på det.

Men det verkar bara var en dröm.

Inga kommentarer: