torsdag 3 juni 2010

Önskas: BYO med anmälningsplikt


Munskänkarna har skrivit ett brev till samtliga riksdagsledamöter med anledning av den föreslagna nya alkohollagen. Den skulle ha diskuterats den 14 juni i riksdagen, men är nu bordlagd av skäl jag skrev om i förra inlägget.

I korthet vill vi i Munskänkarna ha möjlighet att ta med eget vin på restaurang för vinprovning och efterföljande middag. Detta är idag inte tillåtet. Ett utdrag ur texten vi skrev:

Förslag på ändring i alkohollagen
Det är föreslagit i den nya alkohollagen att den som tillverkar alkoholdrycker från råvaror som produceras på den egna gården, efter anmälan till kommunen, får erbjuda provsmakning av de egenproducerade dryckerna vid tillverkningsstället. (8 kap. 7 §).
Det är även föreslaget att det ska vara tillåtet att krydda egen sprit för servering efter anmälan till kommunen (8 kap. 3 §). Likaså är det föreslaget att cateringföretag kan få permanent serveringstillstånd under förutsättning att den lokal som ska användas för varje tillfälle anmäls till och godkänns av tillsynsmyndigheten (8 kap. 4 §).

Vi föreslår att ett liknande förfarande tillåts för att ta med egna drycker till en lokal med utskänkningstillstånd. Tillåt erkända ideella föreningar såsom Munskänkarna där man känner till och lär ut om alkoholskador och där man arbetar med måttfullhet, att efter anmälan om vilken lokal som arrangemanget ska vara i, ta med egna drycker. Låt den ideella föreningen ha anmälningsplikt till kommunen när en vinprovning ska hållas i en lokal med serveringsstillstånd. Föreningen kan granskas innan och ges en godkännandestämpel att föreningen i sig är godkänd att ta med egna drycker till en lokal med serveringstillstånd. Detta liknar det som finns i många länder kallat ”Bring Your Own”, med den skillnaden att ett anmälningsförfarande i förväg skulle krävas.

Håller ni med om att det vore bra?

P.S. Det är jag som skrivit brevet å Munskänkarnas vägnar eftersom jag är ansvarig för alkohollagsfrågor i föreningen. Därav alla mina inlägg om alkoholpolitik och alkohollag om någon undrar.... Det intresserar mig :-)

2 kommentarer:

Vintresserad sa...

Hej Syrah, visst vore det bra med ngn form av BYO. Jag skulle gärna se en ännu enklare form... men antar att det blir svårt i stelbenta Sverige. MVH - Vintresserad

Syrah sa...

Ja, en fri BYO vore ju inte heller fel, men jag tror inte det är rätt väg att gå. Men någon förändring måste det bli!