torsdag 5 april 2007

Champagne 2: blandat godis

Den andra champagneprovningen var hemma hos L i vinpanelen. Hon och CS, champagnefreaken, hade plockat ihop en intressant provning. Den jag höll som godast kom på delad förstaplats bland oss alla. Efter provningen bjöd L på passande god fisk. Vi röstade även på vilket vin vi trodde var dyrast, och då höll vi det vin jag höll som bäst som dyrast. Vi ville väl alla ha en dyr smak....
Som uppvärmningsvin hade vi 1998 Palmer för 249:-. Otroligt prisvärt!

Som vanligt, högst rankad först:

1998 Pol Roger Brut Chardonnay, 479:-
Stor brödig doft. Relativt hög syra, stor kropp och frukt. Bröd, äpple och mjölkchoklad. Åh, så gott!

Mathieu-Princet, ca 145:- inköpt hos producent
Chard + PN
Stor doft av moget äpple. Smaken hade medelsyra, medelstor kropp och smakade av mogna äpplen. Trevligt, ett vin som L släpat med hem från Champagne.

1996 Salon Blanc de Blanc, 1599:-
Stor, mogna äpplen, jäst, bröd och mineraler i doften. Smaken hade en frisk syra, medelstor kropp, något mognade äpplen, citrus, grapefrukt och jäst. Gott, men behöver lagras för att syran ska lägga sig.

Pol Roger Extra Cuvée Reserve, 299:-
Medelstor doft med jäst och äppeltoner. Smaken hade en reltivt frisk syra, stor frukt av äpple, jäst och citrus. Definitivt prisvärt!

Laurent-Perrier, ca 430:- på magnum
Stor doft av äpple. Smaken hade en frisk syra, medelstor frukt, grönt äpple, och buljong. Hyggligt vin.

1998 Dom Perignon, Moët et Chandon, 1016:- på bolaget, taxfree för 766:-
Första gången jag drack champagne var Moët, när jag besökte Moët et Chandon veckan innan jag fyllde 18 år. Jag har alltid tyckt att Moët varit lite för mycket unga äpplen, och även denna "dompan". Den doftade pommac och kaffe. Smaken gick igen och pommac var den stora karaktären jämte en frisk syra, stor frukt och lite fat. En person till hade skrivit just pommac om detta vin. Nja, ledsen, men läsk var jag inte ute efter, inte ens med alkohol.

Om man jämför dessa två provningar, så ser man att de viner jag satt främst i båda provningarna har kostat ungefär detsamma, dryga 400:-. Men vilket var bäst då? Svårt, men jag håller nog på Bruno Paillard Brut Assemblage.

20070403

Andra bloggar om: ,

Inga kommentarer: